harmaakarhu

Tekijä: anna ja jaana 09:16:38 13/10/98



harmaakarhu (copyright Kennan Ward)

Miten tunnistat karhun?
Kaikki varmaan tietävät miltä karhu näyttää, se on suuri kooltaan ja jämerä mutta kuitenkin samalla arvokas.
Ne on leikkisiä luonteiltaan mutta ne eivät ole seurallisia. Aikuinen karhu voi painaa 80kg:sta jopa 150 kg:on. Niinkuin
monessakin muussa eläirodussa uros on suurempi kuin naaras. Pituutta karhulla voi löytyä 140 cm:stä 200 cm:in.
Säkäkorkeus voi olla jopa 100cm mutta yleensä se on enemmän kuin 70cm. Karhun turkki on hyvin pitkää, välillä jopa
jopa 20cm:stä. Karva kasvaa pystyasennossa. Karhulla on pitkät etu- ja takaraajat, tämän takia karhun kävely on hidasta
mutta joustavaa. Karhulla on neljä eri kokoista tassua. Takatassut ovat pitkät ja niiden kynnet ovat lyhyet kun taas etutassujen
kynnet ovat pitkät, leveyttä löytyy enemmän kuin pituutta mutta niissä ei ole kantapäätä eli ne näuttävät ihmisen kämmeneltä.
Takatassujen jälki näyttää paljasjalkaisen ihmisen jäljeltä paitsi kynnet jättävät kuvion maahan. Karhun pää on jykevä. Kuono on
kapea ja posket leveät karhulla. Pään karva on pinnan myötäinen mutta poskikarvat ovat pystyssä. Karhulla on kaksi korvaa,
jotka ovat pyöreät ja pitkät jopa 20 cm mutta niistä näkyy vain kärki, koska ne ovat poski- ja pääkarvoissa piilossa. Niiden päät
ovat viistosti eteenpäin ja karhu voi käännellä niitä sivuille. Silmät karhulla ovat pienet mutta ne näyttävät vielä pienimmiltä,
koska ne sijaitsevat kuono yläosan tyvessä ja karjulla on leveät poskissa. Häntä on lyhyt vain 8-12cm pitkä ja se vain
pääaiassa toimii peräaukon peittäjänä.

harmaakarhu ruohun seassa (copyright Shelli Johnson)

Mitä karhu sitten syö?
Karhun täytyy talviunen jälkeen syödä jotain "kevyttä", joka laittaa ruuansulatusjärjestelmän toimimaan. Silloin se
syö muurahaisia sekä niiden kekoa. Mutta karhu syö myös lihaa tai riistaa, kasviksia, havunneulasia sekä marjoja että toukkia
ja koteloita.
Karhun aistit
Karhun hyviin aisteihin kuuluu kuulo ja haju mutta huono aisti on näkö.
Talvehtiminen
Karhun elämään kuuluu hyvin tärkeänä osana talvehtiminen, jos karhun elämä pelkistettäisiin se olisi pelkää.
talvesta elpymistä ja siihen valmistautumista. Siihen aloitetaan valmistautuminen heti kun edellisestä talviunesta
selviytymisestä. Talvehtimisen aikana karhu vain nukkuu eli ei syö eikä myöskään juo niin kuin varmaan kaikki tietävät.
Karhun täytyy valmistautua hyvin ettei herää liian aikaisin tai ettei joudu vaeltamaan lumien armoilla. Karhun pesä on
yleensä kaivettu vanhaan, jo maatuneeseen muurahaiskekoon, hiekkaiseen maahaan kaivettu kolo, jokitörmä, kasvavan
puun alla tai sarjakuvista tuttu kalliokolo.

harmaakarhu vedessä (copyright Kennan Ward)