Myrkylliset sammakot

Tekijä: Mirka Markkula(8.b) & Seela Sinisalo(8.c), Pyynikin koulu, Science 10:26:50 13/10/98

copyright by Eric Flaging

Elinympäristö

Myrkyllisiä sammakoita tavataan lähes kaikkialla maailmassa. Noin neljä viidestä sammakosta asuu sademetsässä. Eniten sammakoita tavataan Costa Ricassa, Nicaraguassa, Venezuelassa, Guyanasilla, Columbiassa, Ecuadorissa ja Perussa. Myös Euroopassa ja Aasiassa on omat lajinsa.
Ravinto
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi mitä kaikkea sammakot syövät? Sammakoiden ehdottomia suosikkeja ovat mm. madot, hyönteiset, hämähäkit. Jotkut nauttivat aterioikseen jopa hiiriä, pieniä rottia, linnunpoikasia, liskoja, käärmeitä, kalaa, etanoita ja pieniä rapuja. Olisipa mukavaa olla sammakko!
Ruokailutavat…
Nauttiessaan hyönteisateriaa hyvätapainen sammakko noudattaa hyvien ja tehokkaiden ruokailutapojen oppaan ohjeita huolellisesti. Aluksi on etsittävä saalis. Tähän toimeen gulinaristiset sammakot paneutuvat huolella. Havaittuaan sopivan aterian sammakko vaanii ja keskittyy hetken. Lopulta se ampuu kielensä ulos, kietoo saaliinsa siihen ja nielaisee saaliinsa yleensä yhtenä suupalana. (sammakoilla ei ole hampaita!!)
Myrkky

copyright by Eric Flaging


Myrkky erittyy nuolimyrkkysammakoiden iholta. Se voi tappaa linnun, apinan ja joskus jopa ihmisen. Etelä-Amerikan alkuasukasheimot käyttivät nuolimyrkkysammakoiden myrkkyä metsästykseen. He laittoivat myrkkyä nuolien päihin ja ampuivat eläimiä. Myrkky aiheutti saaliseläimen kuoleman. Joskus myös intiaanit kuolivat käsiteltyään myrkkyä varomattomasti. Myrkky kerättiin sammakoista varovasti. Sammakko pingotettiin kahden tikun päähän ja kuumennettiin tulen yllä. Korkea lämpötila sai myrkyn tippumaan sammakon iholta astioihin. Tämän jälkeen nuolet kastettiin myrkyssä.
Värit
Kaikilla myrkyllisillä sammakoilla on neonväreissä loistava iho vihollisten varoittamista varten. Suurin osa sammakoista voi myös vaihtaa väriä. Nuolimyrkkysammakot eivät tunne elinympäristössään milloin niiden tulisi vaihtaa väriä. Nuolimyrkkysammakot ovat yleensä punaisia, keltaisia, sinisiä ja/tai vihreitä.
Lisääntyminen
Muut sammakot munivat satoja tai tuhansia munia mutta nuolimyrkkysammakko munii vain muutaman munan. Yleensä lehdille tai maahan veden läheisyyteen. Naaras munii kahdesta kahteentoista munaa kerralla, mutta voi munia useita kertoja lisääntymiskauden aikana. Uros vartioi munia ja pitää ne kosteina. Kahden viikon päästä nuijapäät siirretään veteen, maalle tai kasveille ja ne jatkavat kehitystään. Kahden tai kolmen kuukauden kuluttua pikkusammakot ovat täysikasvuisia.


copyright by Eric Flaging