Itämeren kalat sisältävät enemmän myrkyllisiä dioksiineja kuin pahamaineisen Kymijoen antimissa

Lähde: http://www.yle.fi/ympuut
16. tammikuuta, 1998 :

ITÄMEREN KALAT SISÄLTÄVÄT ENEMMÄN MYRKYLLISIÄ DIOKSIINEJA KUIN PAHAMAISEN KYMIJOEN ANTIMISSA

Syö silakkaa ja muita Itämeren eläviä, kunhan vain et liian usein etkä turhan suuria ja rasvaisia kaloja. Tällaisen johtopäätöksen voi vetää äskettäin valmistuneesta tutkimuksesta, jossa vertailtiin supermyrkyn dioksiinin kertymistä kaloihin ja sitä kautta ihmisiin Kymijoella ja Kotkan alueilla. Tulokset osoittivat, että Itämeri on pahasti saastunut ympäristömyrkyistä, myös dioksiinista.

Jos ympäristömyrkkytasoja Itämeren eliöstössä ja sedimenteissä vertaillaan, niin kyllä Itämeri on yksi saastuneimmista merialueista. Se on sisämerialue, joka on huomattavasti saastuneempi kuin valtamerialueet, ja sisämerialueistakin se on jo pahimmasta päästä. Paljon merikalaa ja varsinkin silakkaa aikanaan syöneiltä vanhoilta suomalaisilta kalastajilta löytyy elimistöstä melkoisia määriä dioksiinia. Tuoreissa tutkimuksissa suurimmat miesten dioksiiniarvot olivat jopa kuusi kertaa korkeampia kuin suomalaisilta äideiltä on koskaan mitattu. Ongelma on vain se, ettei kukaan osaa sanoa, kuinka paljon dioksiinia on liian paljon.

Luultavasti kysymys ei ole hyssyttelystä tai hysteriasta, vaan epätietoisuudesta, ja sitä tulisi vähentää. Kuopion Kansanterveyslaitoksen professori Terttu Vartiaisen mukaan suomalaisten sisävesien kalat ja valtamerikalat ovat yleensä melko puhtaita. Silakoitakin voi toki jatkossa syödä jonkin verran, etenkin jos karsii joukosta pois kaikkein kookkaimmat, kahtakymmentä senttiä suuremmat yksilöt. Dioksiinitutkimusta aiotaan Suomessa jatkaa selvittämällä lähivuosina dioksiinin mahdollisia terveysvaikutuksia ja lähteitä. Myös Kymijoen mahdollisen kanavoinnin vaikutukset myrkyn leviämiseen selvitetään.

Lähde: Ympäristöuutiset 11.1.1998 (Yleisradio)


Uutiseen liittyvä linkki: http://www.yle.fi/ympuut

Uutisen bongasi Niko Oinonen ja Mauri Larikka (Pyynikin koulu).


Takaisin uutisotsikoihin.