Ohjeita ja vinkkejä

GIF vai JPEG?

WWW-grafiikassa on tällä hetkellä käytännössä kaksi kuvatiedostoformaattia valittavana, GIF ja JPEG. PNG ja wavelet-kompressointi ovat ominaisuuksiltaan niitä parempia, mutta selaimet eivät vielä tue niitä riittävästi.

Nyrkkisääntö:

GIF:ä on ainoa vaihtoehto, kun halutaan käyttää


GIF-ohjeita

Koska GIF-kuvissa voi olla maksimissaan 256 väriä, on hyvin tärkeää, miten nämä värit on valittu. Kaiken perusta on kuvassa käytetty väripaletti, joka kertoo, mitä värejä kuvassa esiintyy. Värien valinnassa tulee huomioida, että osaa käytössä olevista tietokoneista käytetään 8-bittisessä näyttömoodissa. Näytön välkehdinnän ja värivirheiden välttämiseksi WWW-selaimet eivät vaihda käyttämäänsä väripalettia, vaan ne käyttävät 216 värin kiinteää palettia, joka eroaa hiukan eri selaimissa ja laiteympäristöissä. Loput 40 väriä on varattu käyttöjärjestelmän kuva-elementeille, esimerkiksi työpöydän ikoneille.

Palettivaihtoehtoja:

Rasterointi

GIF-tiedoston koon pienentäminen


JPEG-ohjeita:

JPEG-kompressio perustuu ihmisen näkökyvyn huijaamiseen hävittämällä sellainen kuvainformaatio, jota silmä ei pysty erottamaan. Kompressioasteeseen kuvan tekijä pystyy vaikuttamaan suoraan tallettaessaan kuvaa määrittelemällä kuvankäsittelyohjelmassa, kuinka paljon kuvaa pakataan. Sopiva kompressioaste riippuu pakattavasta kuvasta, toisia kuvia voi pakata paljonkin ilman, että kuvan laatu kärsii, toiset kuvat eivät kestä suurta kompressiota. JPEG-pakkauksessa täytyy jatkuvasti tehdä kompromisseja tiedostokoon ja kuvan laadun välillä. Sopiva kompressiotaso löytyy vain kokeilemalla varsinkin minimoitaessa kuvakokoa.

Muistettavaa:

 


PH - 30/9/99 > webmaster Pasi.Hakkinen@cc.tut.fi